

Fosil yakıtlar olarak da bilinen kömür, doÄŸalgaz ve petrol yenilenemeyen enerji kaynakları arasında
yer almaktadır.
​
Kaynak kullanımının artması ve bu fosil kaynakların rezervlerinin kısıtlı olması sebebiyle 21. yüzyıl içerisinde bu kaynakların rezervlerinin tükeneceÄŸi tahmin edilmektedir. Bu kaynakların dünyada zaten dengesiz bir ÅŸekilde dağılması önemli bir sorun olarak görülürken gelecekte bu kaynakların tükenmesi kaynak paylaşımının daha da zorlaÅŸacağını göstermektedir. Oysa bu kaynakların alternatifi olan yenilenebilir enerji kaynakları ise gelecekte yaÅŸanabilecek enerji sorununa çözüm olarak düÅŸünülebilir. Çünkü bu kaynakların
sınırsız olması ya da belli bir oranda yenilenmesi ve çevresel zararlarının kısıtlı ya da hiç olmaması bunları gerçek bir alternatif yapmaktadır. Günümüzde, yenilenebilir enerji kaynakları teknolojisinde yaÅŸanan geliÅŸmeler ise bu alana yönelik yatırımların artması açısından önemlidir.
​
Yenilenebilir enerji, ülkelerin enerji ihtiyaçlarını yerli kaynaklarla karşılayarak dışa bağımlılıklarının azaltılması, kaynakları çeÅŸitlendirerek sürdürülebilir enerji kullanımının saÄŸlanması ve enerji tüketimi neticesinde çevreye verilen zararların en aza indirilmesi açılarından son derece önemli bir yere sahiptir.
Bugün dünya genelinde tüketilen enerjinin yaklaşık yüzde 20’si yenilenebilir kaynaklardan elde edilmektedir. Mevcut durumda fosil yakıtlara olan bağımlılık yüksek düzeyde olmasına raÄŸmen yıllar itibarıyla yenilenebilir enerjinin kullanım oranları giderek artmaktadır.
​
Biyogaz, yenilenebilir enerji kaynakları içerisinde ayrı bir önem sahiptir. Bu önem öncelikle bitkisel, hayvansal, endüstriyel ve ÅŸehirsel atıkların bertaraf edilmesinde en etkili yöntemlerden biri olmasından kaynaklanır. Atıklar bir taraftan kontrollü bir ÅŸekilde bertaraf edilirken, bir yandan bu iÅŸlem sonucunda ortaya biyogaz ve biyo gübre ürünleri de çıkmaktadır. Ayrıca biyogazın ko-jenerasyon ünitelerindeki motorlarda yakılmasıyla elektrik enerjisi elde edilmektedir. Bu elektrik üretilirken aynı zamanda, ortaya çıkan ısıdan da yararlanılmaktadır. İşlem sonunda elde edilecek CO2 ve ısı enerjisi birleÅŸtirilerek kurulacak bir seranın fonksiyonel hale gelmesini saÄŸlayabilecektir.

HAKKIMIZDA
Yenilenebilir enerji üretiminin ülkemiz için gerekliliÄŸini ve önemini kavrayıp, bu konudaki bilgi ve donanımımızı kullanarak, AYDIN ili sınırları içerisinde besi-biyogaz-biyo gübre ve sera baÅŸlıklarını içeren entegre bir tesis kurduk.
Tesisin kurulumunda, yukarıda konu edilen 4 ayrı iÅŸ akışının yenilebilir enerji ÅŸemsiyesi altında birbirini tamamlayan unsurlara dönüÅŸme avantajı kullanarak TKDK kapsamında 302-7 ve 101-2 baÅŸlıklarından en üst düzeyde hibenin alınması saÄŸlanmış ve bunların dışında proje özelinde devletin saÄŸladığı tüm teÅŸvik-yardım ve kredilerden yararlanılmıştır.
Tesisimizin; besi-biyogaz-biyo gübre-sera dörtlemesi özelinde Türkiye' de " sıfır atık " hedefini yakalaması ve bu baÅŸlıkta ilk ve tek olma özelliÄŸine kavuÅŸması hedeflenmektedir.
​
HİZMETLERİMİZ

BESİCİLİK
BESİCİLİK
Besi süresi başında tesisimize giriÅŸ yapan 8-9 aylık erkek danaların yemleri yine tesisimiz
içerisinde mevcut olan mısır silajımız ve yem fabrikamız marifetiyle üretilmektedir.
6 aylık besi süresi sonunda kesim (satış) kararı verilen hayvanlar elden çıkarılarak
yerine yenileri alınmaktadır.
​

BESİCİLİK
ELEKTRİK ÜRETİMİ
Elektrik üretimi gerçekleÅŸirken bir yandan ısı enerjisi de üretilebilmektedir.
Tesisimiz bu yolla kendi elektrik ve ısı ihtiyaçlarını da karşılayabilmektedir.
Elde edilen ısı fermanter sıcaklığının korunmasında ve ayrıca tesisimizde
kurulu olan seranın ısıtılmasında kullanılmaktadır.
​

BESİCİLİK
SERACILIK
Tesisimizde Biyogaz’ da bulunan Metan oranı saflaÅŸtırılarak
%98 oranına çıkarılmaktadır.
​
SaflaÅŸtırma iÅŸlemi sırasında açığa çıkan CO2, kojenerasyon ünitesinden
gelen ısı enerjisi ile birleştirilmektedir. Bu sayede işletme maliyeti
neredeyse “0” olan bir sera elde edilmiÅŸtir.
​

BESİCİLİK
BİYOGÜBRE
​
Biyogübrenin kullanım alanı geniÅŸ ve katma deÄŸeri oldukça büyüktür.
Reaktör çıktısı çamurun kurutularak granül halde biyogübre haline getirilmekte
ve iÅŸletmemiz bünyesinde yer alan peletleme tesisinde taşınmaya uygun hale
getirilmektedir.
.
Biyogübrenin faydaları ve avantajları ÅŸu ÅŸekilde sıralanabilir:
-
Yabani ot tohumlarının çimlenmesini önler.
-
İyi bir toprak düzenleyicisidir.
-
Toprağın havalanmasını sağlar.
-
Toprağın su tutma kapasitesini arttırır.
-
Mikroorganizmalarca zengindir.
-
Ürün verimini arttırır.
​